
In articol:
- Suma de 2.500 de lei, una corectă având în vedere inflați și solicitările cadrelor didactice
- Profesorii ar putea fi amenințați cu neplata salariilor
În urma negocierilor ce au avut loc miercuri, profesorii au primit din partea reprezentanților Guvernului un ajutor de 2.500 de lei, ce ar fi putut fi livra pe card în două tranșe.
Totuși, propunerea a fost refuzată la consultările cu sindicatele așa că greva a continuat și joi, la București având loc un protest de amploarea în fala Palatului Victoria. Cadrele didactice își doresc majorările salariilor pentru debutanți, dar și pentru personalul nedidactic, iar în tot acest timp refuză să mai intre la ore. Reamintim că Evaluarea Națională de la clasa a VI-a a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
Greva profesorilor 2023
Suma de 2.500 de lei, una corectă având în vedere inflați și solicitările cadrelor didactice
Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu, pentru a vedea cât de utilă și mai ales de reală este suma de 2.500 de lei, ajutorul oferit de reprezentații Guvernului profesorilor, la negocierile de miercuri.
Citește și: Greva profesorilor 2023. Câte zile se poate prelungi greva din școli
Din păcate, analistul economic Adrian Negrescu este de părere că problema grevei și criza din învățământ sunt departe de a se fi rezolvat, iar această măsură de ajutor ar crește mai mult nivelul de frustrare, decât să fie o soluție pentru cadrele didactice care cer mai mulți bani lunar.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
"Cuponiada aceasta pe care Guvernul o propune profesorilor nu va rezolva situația salariilor din sectorul Educației și nu cred că va fi acceptată de profesori pentru că într-adevăr criza salarială din sectorul Educației este una cronică și nu poate fi rezolvată prin niște vouchere care sunt alocate numai sporadic, ci nu permanent.
Citește și: Greva profesorilor a adus haosul în școli. Evaluarea națională și Bacalaureatul ar putea fi amânate
Oamenii vor ca în fiecare lună să câștige mai mult, nu doar atunci când Guvernul mai emite niște vouchere pe fonduri europene, ele nici măcar nu sunt de la bugetul de stat. Este o propunere care nu vine să detensioneze situația, din contră, ea vine să creeze și mai multă frustrare, tocmai de aceea eu cred că va fi respinsă de către sindicatele din învățământ", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Greva profesorilor 2023
Profesorii ar putea fi amenințați cu neplata salariilor
Pe de altă parte, din păcate, Adrian Negrescu este de părere că amenințările privind neplata salariilor ar putea fi una dintre soluțiile adoptate de guvern, în încercarea de a stopa criza din învățământ. În condițiile inflației și mai ales în contextul în care problemele financiare nu sunt străine în viața cadrelor didactice, metoda ar putea funcționa pentru încetarea grevei.
"Cred că ceea ce urmează va fi amenințarea cu neplata salariilor și cred că la asta se va ajunge. Ar putea fi o soluție la aceasta criză din partea Guvernului. În condițiile în care și așa supraviețuirea financiară este cuvântul de ordine în sectorul Educației, pe acest fond greva va fi suspendată până la noi negocieri.
Este modul în care Guvernul tratează o parte dintre bugetari. Din punctul meu de vedere, odată cu creșterea salariilor primarilor, al celor care lucrează cu fonduri europene și în agențiile de mediu, s-a deschis o cutie a Pandorei. După profesori probabil vor urma sanitarii, apoi cei din CFR și așa cam toate categoriile de bugetari își vor cere drepturile pentru că inflația din România a tăiat puternic veniturile oamenilor", a mai explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!