
In articol:
- Cristian Pîrvulescu, politolog: „Nu este o vizită nevinovată.”
- Cristian Pîrvulescu: „Nicolae Ceaușescu a facilitat legătura dintre Republica Populară Chineză și administrația de la Washington, în reluarea relațiilor diplomatice.”
China a dat startul celui mai mare exercițiu militar în mările din jurul Taiwanului după vizita lui Nancy Pelosi în Taipei, care a fost una scurtă, dar foarte controversată.
Mișcările de forțe chineze s-au întâmplat la doar 20 km de țărmul Taiwanului.Cristian Pîrvulescu, politolog: „Nu este o vizită nevinovată.”
I led a Congressional delegation to Taiwan to make crystal clear that America stands with the people of Taiwan – and all those committed to Democracy and human rights.
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 3, 2022
Check out this video of our historic visit to Taipei. pic.twitter.com/TON6zB3x4s
În replică la exercițiile militare, Taiwanul a acuzat China că vrea să răstoarne echilibrul politic din regiune. Mișcările de forțe nu sunt singurul răspuns al Beijingului. Acesta a blocat o parte din comerțul pe care-l face cu statul insular, pe care-l consideră rebel și pe care dorește să-l integreze în teritoriile sale.
Citeste si: Cât timp se poate păstra ciorba la frigider. Ce greșeală fac gospodinele- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Vizita lui Pelosi la Taipei, chiar dacă este una privată și nu una publică, este vizita unui înalt oficial american într-un teritoriu pe care Beijingul în revendică și pe care americanii îl recunosc ca fiind teritoriu chinezesc.
Citeste si: China se „joacă” pe cerul Taiwanului. A început numărătoarea inversă până la invazie?| EXCLUSVI
Cristian Pîrvulescu: „Nicolae Ceaușescu a facilitat legătura dintre Republica Populară Chineză și administrația de la Washington, în reluarea relațiilor diplomatice.”
Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA
Planul pus în acțiune de China după vizita lui Nancy Pelosu este deja comparat cu „Criza strâmtorii Taiwanului” din 1996, când China a blocat traficul naval și aerian în șase zone din jurul Taiwanului, doar că, de data aceasta, zonele blocate sunt în apele statului insular. Ministrul Apărării din Taiwan a acuzat deja încălcarea Convenției Națiunilor Unite. Cristian Pîrvulescu a amintit faptul că Taiwan, de fapt, aparține, cel puțin istoric, Chinei, așa cum era valabil în momentul în care China a devenit, oficial, Republica Populară Chineză, cu regim comunist. Conflictul Chinei cu SUA a existat încă de atunci și dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost implicat în tratativele dintre cele două părți.
„Nu este situația Rusiei, care revendică un teritoriu care, internațional, nu-i aparține. Revendică un teritoriu care-i aparține din momentul în care Republica Populară Chineză a fost recunoscută ca membru al Națiunilor Unite și a intrat în locul Republicii Chineze în consiliul de securitate. Nicolae Ceaușescu a avut un rol în momentul acela, facilitând legătura dintre Republica Populară Chineză și administrația de la Washington, în reluarea relațiilor diplomatice. De altfel, primul ambasador al Statelor Unite la Beijing a fost George Bush tatăl, viitor vicepreședinte și președinte”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.