BREAKING NEWS Agenția Europeană a Medicamentului, decizie privind siguranța vaccinului AstraZeneca: Cheagurile de sânge sunt un efect advers rar

EMA a luat o decizie privind siguranța administrării vaccinului AstraZeneca!

Decizia EMA privind vaccinul AnstraZeneca
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Agenția Europeană pentru Medicamente a stabilit miercuri, 7 aprilie, că beneficiile serului AstraZeneca împotriva COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. Astfel că, reprezentanții EMA nu vor retrage recomandarea utilizării acestui vaccin.

Decizia EMA privind vaccinul AnstraZeneca

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că există totuși o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, însă fenomenul poate fi inclus în lista de efecte adverse foarte rare.

Citeste si: Are România resursele necesare pentru a produce un vaccin?! Dragoș Damian, Terapia: ”Tot ce există pe piața românească de vaccinuri este importat”

În aceste condiții, EMA a anunțat că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca, pentru că efectele sunt întâlnite la foarte puține persoane. Acestea vor fi însă adăugate în prospect.

„Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

Citeste si: Loredanei Chivu i-au „putrezit” fesele! Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei- bzi.ro

„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au subliniat oficialii EMA.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții EMA reamintesc cadrelor medicale să rămână conștiente de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au fost la femei sub vârsta de 60 de ani.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț important pentru români. Când vom renunța la masca de protecție

De asemenea, EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice precum:

  • Dificultăți de respirare
  • Durere în piept
  • Umflarea picioarelor
  • Dureri abdominale persistente
  • Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
  • Pete mici sub piele la locul injecției

EMA: Apariția cheagurilor de sânge, un efect advers foarte rar la vaccinul AstraZeneca

Reprezentanții EMA au precizat că apariția  cheagurile de sânge ar trebui catalogată drept efect secundar al  vaccinului, deși este extrem de rară.  „Am ajuns la concluzia că rapoartele privind trombozele ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului. Am convocat grupul de experți din mai multe specializări. Pe baza dovezilor prezente anumiți factori precum vârsta, sexul, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut în urma vaccinării.

Citeste si: Dezvăluirile terifiante făcute de un bărbat, internat într-un spital COVID-19! ”Am văzut pacienți legați de pat...i-au intubat și au fost omorâți”

Există și un răspuns imun la acest vaccin care duce la efecte secundare.  EMA lucrează cu autoritățile competente pentru a se asigura că aceste cazui sunt comunicate în timp util. Este important ca oamenii vaccinați să știe aceste efecte adverse astfel încât să știe la timp. Vom continua să monitorizăm și vom face alte recomandări în funcție de evoluția situație.

Când milioane de oameni sunt vaccinați pot apărea efecte adverse care nu apar în timpul studiilor clinice. Orice decizie la nivel național în campaniile de vaccinare trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a spus Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sindy de la Survivor România 2021, diagnosticată cu o boală gravă! Războinica a fost la un pas de moarte

O mamă și-a drogat cele două fetițe, iar mai apoi le-a ucis. Mărturiile șocante ale criminalei: ”Le-am omorât ca să le protejez”

Primul Spital Regional de Urgenţă din România va fi construit la Iași. Ce dotări are unitatea în valoare de peste 420 de milioane de euro

Vedetele Kanal D vin în Asia Express 4?

Breaking news! Dragnea a dat marea lovitură! Victorie mare în instanţă. Judecătorii i-au dat dreptate

S-a aflat adevărul! Cu cine a fost căsătorită Denise Rifai? Vedeta OBLIGATĂ să recunoască

UE, în pericol de dezintegrare. Lovitura fatală ar putea veni de la cea mai puternică țară

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies